Cedar Pod, Holmsfield

SheffieldDiscover More

Cedar Pod, Holmsfield

SheffieldDiscover More

Cedar Pod, Holmsfield

SheffieldDiscover More

Cedar Pod, Holmsfield

SheffieldDiscover More

Cedar Pod, Holmsfield

SheffieldDiscover More
Client
Mr and Mrs Peace
Status
Complete
Project Type
Garden Pod
Main Contractor
Whitshaw Builders
Designers, gallery owners and identical twins Nik and Jon Daughtry had a dream of building their family homes next to each other, by themselves no less.  Our team helped to make their dream a reality and since completion this project has attracted national acclaim when it was named Best Residential Development at the 2018 Northern Design Awards. 

Built on an old industrial site in Oughtibridge in the north of Sheffield, UK, where a 200-year-old corn mill used to operate, the fittingly named ‘Corn Yard’ was designed for low maintenance living based on the use of untreated materials, exposed services and energy efficiency.

The site has been turned into two five-bedroom homes which manage to retain the original centuries old features while at the same time creating a modern living environment.
Read More
This was a great project to work on but one that came with a set of very specific challenges. Not only was there the site’s past, which everybody was determined had to be preserved, but there was also the fact that we had to create two family homes in what is actually quite a small space. We came up with a design that filled all Nik and Jon’s wishes, a brilliantly contemporary pair of properties that also pays tribute to the story of the site and, through the use of materials, to the bigger story of Sheffield’s industrial heritage.

The 80-metre dam, which once provided power for the corn mill, has also been cleaned and restored, providing a haven for kingfishers and other wildlife.
The Cedar Pod created an escape from the main house and the perfect entertaining area for when the clients are hosting family and friends. The main property takes advantage of a great location with stunning views and it was important that the design of the garden pod made the most of the breath-taking landscape.
With cedar cladding and aluminium windows, the garden pod has a contemporary design that is different from the existing dwelling. Inside it houses a bespoke handmade bar area and uses a mixture of reclaimed pallets and scaffold boards to make a feature wall for the tv media area and bar.

Begin your bespoke home journey

View All Projects
© CODA Bespoke 70-71 Cornish Place, Cornish Street, Sheffield S6 3AF.